کاشت و نگهداری از صیفی‌جات، یکی از دلنشین‌ترین فعالیت‌ها در تابستان است. بادمجان، گوجه و فلفل دلمه‌ای از جمله گیاهان فصل گرما هستند که لذت ِ دیدنِ میوه‌های کوچک و رنگی‌شان، فراموش‌نشدنی‌ست.

این گونه از فلفل‌ها که بومی مکزیک و آمریکای مرکزی هستند، طعم تندی نداشته و به همین دلیل، با نامِ  فلفل شیرین  هم از آن‌ها یاد می‌شود که در بسیاری از غذاها، سس‌ها و سوپ‌ها کاربرد دارند. فلفل دلمه‌ای‌های رنگی هم که ته‌مزه‌ای شیرین دارند، عموماً به رنگ‌های زرد، نارنجی و قرمز دیده می‌شوند.

کاشت

بهترین فصل برای کاشت این گیاه، بهار است. پس از اتمام فصل سرما، در محلی که بادهای زیادی نوزد و نورخورشید کامل باشد، می‌توانید کاشت فلفل دلمه‌ای را انجام دهید. دمای مناسب برای رشد بوته‌ها، 25 تا 30 درجه سانتیگراد است.

بذرهای فلفل دلمه‌ای را حتی از داخل فلفلی که از میوه فروشی تهیه کرده‌اید، می‌توانید بردارید. این بذرها را به مدت ۱ تا ۲ روز در ظرف آبی خیس کنید. اگر بذرهای خشک و قدیمی از فروشگاه‌ها تهیه کرده‌اید، آن‌ها را ۳ روز خیس کنید. این کار به سرعت جوانه‌زنی بذر کمک خواهد کرد. اگر قصد کاشت گیاه در گلدان را دارید، گلدان موردنظرتان را انتخاب کرده، خاک و کود مناسب ِسبزی و صیفی هم به عمق حداقل ۱۰ سانتیمتر در آن بریزید. بذرها را بصورت دستپاش یا ردیفی روی خاک بپاشید و حدود 5سانتیمتر خاک هم روی بذرها بریزید. حالا وقت آبیاری است. حتماً از آبپاش استفاده کنید و خاک را مرطوب نگهدارید.

نکته ۱ :

فلفل دلمه‌ای به مرور زمان دارای ساقه‌ی ضخیمی خواهد شد و بوته‌ای با ارتفاعی حدود ۵۰ تا ۶۰ سانتیمتر بوجود خواهد آورد. پس کاشت چند بوته فلفل دلمه‌ای در گلدانی کوچک، کاری غیرمعقول خواهد بود. هرچند بهترین روش برای کاشت فلفل دلمه‌ای اگر باغچه یا بالکنی با عرض مناسب دارید، روش جوی و پشته است.

نکته ۲ :

برای داشتن فلفل دلمه‌ای، می‌توانید از گل‌فروشی‌ها نشای آماده آن را هم تهیه کنید. نشا، گیاه کوچکی‌ست که از کاشت بذر در خزانه ایجاد شده، مراحلی از رشد را پشت سر گذاشته و آماده‌ی کاشت در محل اصلی می‌باشد. این یعنی، شما حدود یک تا دو هفته از رشد بذر جلوتر هستید. اگر از نشا استفاده کردید، هر نشا را در یک گلدان، به قطر حداقل ۱۰ سانتیمتر بکارید و بعد از 4 برگه شدن، آن را به گلدان بزرگتر یا باغچه منتقل کنید. اگر از ابتدا، نشاهای کوچک را در باغچه کاشته می‌کارید، فاصله‌ای حدود ۸ تا ۱۰ سانتیمتر بین نشاهای کوچک و فاصله‌ای ۳۰ سانتیمتری بین نشاهای ۴ برگه و بیشتر، درنظر بگیرید. در هنگام انتقال نشا به محل اصلیِ کاشت، مراقب ریشه‌ها باشید تا آسیب نبینند.

آموزش آشپزی با پارسا اوتادی (تماشا کنید)


داشت

نگهداری از فلفل خیلی آسان است. دمای مناسب و نور متوسط تا زیاد، خاک گلدان مرطوب که حالت غرقابی برای ریشه ایجاد نکند برای فلفل کافی‌ست. در صورت نیاز، برای بوته‌هایی با ساقه‌های بلند، از قیم استفاده کنید. یکی از اقداماتی که موجب بالابردن مقدار محصول خواهد شد، کمک به گرده افشانی‌ست.

برای این‌کار، با یک گوش پاک‌کن تمیز، گرده‌ها را از روی بساکِ ( قسمت ِ پهنِ پرچم) گلِ نر، به گل ماده منتقل کنید. فلفل‌های ریز و کوچک که بعد از ریزش گل‌ها روی بوته ظاهر می‌شوند نشانه عملکرد صحیح شماست و مراحل بعدی را تا زمان چیدن محصول، می‌توانید با چشم‌های خود ببینید و از آن لذت ببرید.

برداشت

تغییر رنگ فلفل‌ها، زمان برداشت آن‌ها را مشخص می‌کند. برای برداشت، از قیچی یا چاقوی تیز استفاده کرده و میوه‌ها را با ۲ تا ۵ سانتیمتر از خودِ ساقه، جدا کنید.


خواص فلفل دلمه‌ای

فلفل دلمه‌ای‌ حاوی بیش از ۳۰ مدل مختلف کاروتنوئید از جمله آلفاکاروتن، لیکوپن، لوتئین و بتاکاروتن است. کاروتنوئیدها یک خانواده مغذی گیاهی بوده که مسئول ایجاد رنگ زرد، نارنجی و قرمز در بسیاری از میوه‌ها و سبزیجات هستند. به همین خاطر، مصرف فلفل دلمه‌ای برای سلامت چشم و درمان سرطان بسیار مفید است.

این صیفیِ بسیار پرخاصیت با تقویت بافت معده، از بروز زخم معده جلوگیری کرده و زخم‌های قدیمی را بهبود می‌بخشد. این گیاه حاوی مقادیر زیادی از ویتامین‌های A و C بوده و آنتی‌اکسیدان و اسید فولیک هم دارد. بنابراین مصرف روزانه آن به کاهش ابتلا به بیماری‌های قلبی و دیابت کمک بزرگی خواهد کرد.