دیوار چین یکی از شگفتی هایی است که به دست انسان ساخته شده. این دیوار کهن حالا جزئی از میراث جهانی به حساب می آید و نامش در سال ۱۹۸۷ میلادی در یونسکو به ثبت رسیده است.

دیوار چین مانند اژدهایی عظیم بر پیکر کشور چین دراز کشیده و با عبور از جنگل ها، رودها، تپه ها و بیابان ها در امتداد مرز شمالی این کشور با  طولی در حدود ۷ هزار کیلومتر قرار گرفته است و در طول چندین قرن و از به هم پیوستن دیوار های کوچکتر به شکل امروزی خود در آمده است.

تاریخچه ساخت این دیوار به بیش از ۲۰۰۰  سال پیش باز می گردد. طبق شواهد موجود طول این دیوار در زمان امپراطوری کین شی، در حدود ۵ هزار کیلومتر بوده و سایر بخش های آن در زمان حکومت سایر پادشاهان این کشور اضافه شده است.

این دیوار بر روی تپه ها و کوه هایی با ارتفاعات گوناگون ساخته شده است و برای آسان تر شدن پیاده روی در مناطق شیب دار دیوار را به صورت پله پله ساخته اند.

 

دیوار چین

 

دیوار چین چند قسمت دارد؟

بخش‌های مختلف در زمان های گوناگونی ساخته شد به این معنا که همه قسمت هایش قدمت یکسانی ندارند و فقط بخش‌هایی از آن خیلی قدیمی هستند. قسمت های زیادی از دیوار چین نیز تاکنون کاملا ویران شده اند و دیگر قابل بازدید نیستند. از سویی دیگر توریست ها از تمامی بخش‌ها به دلیل نبود امکانات رفاهی نمی توانند بازدید کنند. از آن جایی که دیوار چین در زمان های مختلفی تکمیل شد، سازندگان آن نیز متفاوت هستند و نام پادشاهان بسیاری در فهرست افرادی که دستور دادند تا این دیوار ساخته شود، به چشم می خورد.

 

معروف ترین سنگ نگاره های موجود بر روی دیوار، نقش زنی به نام منگ جیانگو می باشد، شوهر وی یکی از کارگران ساخت دیوار چین بوده است.

از همین روی ارتفاع دیوار چین نیز در نقاط مختلف آن متفاوت است و به طور معمول ۶ تا ۷ متر می باشد. روی بخش های مختلف دیوار چین کتیبه ها و سنگ نگاره های متنوعی وجود دارد و این تصاویر نشان دهنده داستان های کهن و اساطیری کشور چین است. معروف ترین سنگ نگاره های موجود بر روی دیوار، نقش زنی به نام منگ جیانگو می باشد، شوهر وی یکی از کارگران ساخت دیوار چین بوده است. این داستان ها نشان دهنده فرهنگ سنتی این کشور هستند  که در ادامه به بررسی این افسانه خواهیم پرداخت.

 

علت ساخت دیوار چین

به طور کلی علت اصلی ساخت این دیوار محافظت و مقابله با حملات دشمنان از سمت شمال کشور بوده است تا به وسیله این دیوار بتوانند کنترل بهتری در منطقه داشته باشند. پادشاهان چین برای ساخت این دیوار در بیشتر مواقع از مجرمان و زندانیان استفاده می کرده اند.

 نام این دیوار از ۲ هزار سال پیش تا به امروز چندین بار تغییر کرده است، از معروف ترین نام های انتخاب شده برای آن می توان به  دیوار بلند  و  دیوار ده هزار مایلی  اشاره کرد، اما امروزه نام رسمی آن دیوار چین می باشد.

 

حمله چنگیز خان به دیوار چین

چند نفر برای ساخت دیوار درگیر بوده اند؟

بدون شک ساخت دیوار چین از بزرگترین تصمیماتی بود که امپراطور شین هوانگ در طول حکومتش گرفت. او دستور داد تمامی دیوار‌های میان شهر‌ها برداشته شود و تنها دیوار‌های مرزی شمالی بر جایشان بمانند.

جالب است که در طول سالیان دراز هزاران نفر از مردم برای ساخت این دیوار تلاش نموده‌اند و به نظر می‌رسد در زمان امپراطور شین حدود ۳۰۰ هزار سرباز و ۵۰۰ هزار نفر از مردم عادی درگیر ساخت دیوار اصلی چین بوده‌اند.

بسیاری از کارگران در طول ساخت دیوار جان خود را از دست داده‌اند و باستان شناسان تا به حال بقایای بسیاری از آنان را در بخش‌هایی از دیوار چین پیدا کرده‌اند. در هر ۵۰۰ متر یک برج قرار داشته که در امتداد دیوار بوده اند.

 

 

این برج‌های جانبی به عنوان سنگر سربازان مورد استفاده قرار می‌ گرفته‌ اند، همچنین قلعه‌ ها در مهم ‌ترین نقاط آسیب‌ پذیر دیوار ساخته شده اند از جمله   قلعه عبور شانگهای   و   قلعه عبور جویونگ   و   قلعه عبور جیائو   ؛ لازم به ذکر است که در امتداد دیوار پنجره‌های بسیاری قرار دارند که سربازان برای تیراندازی از آن‌ ها استفاده می‌کردند و همچنین اتاقک‌های قلعه‌ها که غیرقابل تسخیرترین نقاط دیوار بزرگ چین محسوب می‌شوند.

  • پیشنهاد می کنیم این مطلب را هم مطالعه کنید: ونیز چین

افسانه ها درباره دیوار چین چه می گویند؟

از دیوار چین افسانه هایی به جای مانده است که مرور اجمالی تعدادی از این افسانه ها خالی از لطف نیست. یکی از این افسانه ها و غم انگیزترین افسانه درباره منگ جیانگو (Meng Jiangnu) است، زن کارگری که شوهرش را در حین ساخت دیوار از دست می دهد. منگ با شنیدن این خبر از ته دل فریادی می کشد و با این فریاد او بخشی از دیوار چین فرو می ریزد و استخوان های شوهر بیرون می آید که او بتواند آنها را دفن کند و سوگواری کند.

 

افسانه ای درباره کارگری به نام یی کاژان (Yi  Kaizhan) است که مهارت خاصی در محاسبات داشت. او تخمین زده بود که برای ساخت دروازه جیایوگان  به ۹۹۹۹۹ آجر نیاز هست.

افسانه بعدی درباره کارگری به نام یی کاژان (Yi  Kaizhan) است که مهارت خاصی در محاسبات داشت. او تخمین زده بود که برای ساخت دروازه جیایوگان  به ۹۹۹۹۹ آجر نیاز هست. اما سرپرستش که حرفش را باور نمی کرد گفته بود اگر حتی ۱ آجر اشتباه محاسبه کرده باشد او و تمام کارگران را به ۳ سال اضافه کاری وادار می کند که اتفاقا بعد از اتمام پروژه ۱ آجر باقی ماند، اما زمانی که سرپرستش آماده شد مجازات را اعلام کند، با ترفندی از مجازات می گریزد و این آجر در بنا ماندگار می شود که هنوز هم می توان این آجر تاریخی را  بر روی برج جیایوگان پیدا کرد.

 

جاذبه های گردشگری دیوار چین

 

جاذبه گردشگری اطراف دیوار چین شامل مناظر طبیعی مانند جنگل ها، باتلاق ها، دشت ها و کویر ها و پوشش گیاهی خاص هر بیننده را محظوظ می کند. عظمت دیوار چین در کنار لطافت و زیبایی های این مناظر تلفیقی رویایی است که شاید در تعداد اندکی از نقاط جهان قابل رویت و مشاهده باشد.

عکس ها : غلامرضا شهدادیان