مهرناز تاج فر

سرمقاله شماره بیست و ششم پلاک ۵۲

بیست و هشتم ماه سپتامبر در تقویم سازمان ملل متحد به عنوان روز جهانی دستیابی همگانی به اطلاعات نام گذاری شده است. خصوصا در سال جاری که این روز همزمان با شیوع جهانی بیماری کووید ۱۹ است، تاکید این سازمان امسال با شعار سه گانه نجات جان ها ، اعتماد سازی و آوردن امید، بر حق دسترسی مردم در سراسر جهان به اطلاعات در شرایط بحرانی متمرکز شده است.

این دوران کرونا، عجب زمانه عجیبی است. فکرش را نمی کردیم که اینطور ماه ها از عزیزانمان دور بمانیم و دلتنگ باشیم. مخصوصا کسانی مثل من که مرزها بین آن ها و خانواده و دوستان قدیمی شان فاصله انداخته اند، عمق این دلتنگی را بهتر درک می کنند.

نمی دانم شما هم مثل من هستید یا نه؟

قبلا تلفن همراهم برایم دریچه ای به دنیا بود. در آن می گشتم و سیر آفاق و انفس می کردم. بعضی وقت ها هم که حوصله صحبت کردن با کسی را نداشتم خاموشش می کردم.

اما راستش را که بخواهید از زمانی که قرنطینه شروع شده است، بیشتر از هر وقتی به تلفن وابسته شده ام و نمی دانم اگر الکساندر عزیز مانند دو برادرش از بیماری سل نجات پیدا نمی کرد، امروز چه حال و روزی داشتم و چطور می توانستم هر روز صدای گرم عزیزانم را بشنوم و از حال و روزشان با خبر باشم .

الکساندر گراهام بل را می گویم. همان نابغه آمریکایی که مخترع تلفن است.

درست می گویید. این روزها تکنولوژی ارتباطات و انتقال اطلاعات با سال ۱۸۷۶ که گراهام بل درخواست ثبت حق انحصاری اختراع خود را در بوستون ثبت کرد از زمین تا آسمان تفاوت دارد اما او پدر ارتباطات مدرن است و با جسارت اولین قدم ها را در این سفر برداشت.

Alexander Graham Bell telephone link Chicago New-October-18-1892

امروز بیست و هشتم ماه سپتامبر در تقویم سازمان ملل متحد به عنوان روز جهانی دستیابی همگانی به اطلاعات نام گذاری شده است. خصوصا در سال جاری که این روز همزمان با شیوع جهانی بیماری کووید ۱۹ است، تاکید این سازمان امسال با شعار سه گانه نجات جان ها ، اعتماد سازی و آوردن امید، بر حق دسترسی مردم در سراسر جهان به اطلاعات در شرایط بحرانی متمرکز شده است.

دسترسی به اطلاعات محدود به مسایل سیاسی نمی شود. انسان های آگاه، شهروندانی هستند که در هر جایگاهی که در زندگی قرار بگیرند، قادر خواهند بود که تصمیمات بهتری اتخاذ کنند.

دسترسی به اطلاعات محدود به مسایل سیاسی
نمی شود.انسان های آگاه، شهروندانی هستند که در هر جایگاهی که در زندگی قرار بگیرند، قادر خواهند بود که تصمیمات بهتری اتخاذ کنند.

برای مثال در همین زمانه که کرونا به عنوان یک دشمن نامرئی به ما می تازد،‌ دسترسی بدون محدودیت به اطلاعات و منابع اطلاع رسانی در خصوص روش های مقابله با آن، مکان هایی با بیشترین آلودگی،‌ دستاوردهای پزشکی ، آمار قربانیان و نجات یافتگان و تجربیات مردم و … می تواند نقشی سرنوشت ساز در کنترل بیماری داشته باشد.

به یاد می آورم که در زمان کودکی،‌ شاید تصور ما از دنیا به آنچه که روزهای یکشنبه از برنامه دیدنی ها با اجرای به یادماندی جلال مقامی انتخاب شده به ما نشان داده می شد، محدود بود اما حالا به لطف توسعه تکنولوژی ارتباطات و اطلاع رسانی ، گویی مردم در هر جای دنیا که باشند عملا در دهکده ای زندگی می کنند و حالا دیگر مسدود کردن مسیر اطلاعات تقریبا غیر ممکن است و فقط زمان آگاهی مردم را به تاخیر می اندازد که ممکن است تبعات آن غیر قابل جبران باشد.

ما اهالی رسانه هم در این میان در راستای اطلاع رسانی مسئولیت اجتماعی بزرگی بر دوش داریم و امیدواریم که روی مان در برابر مردمی که به ما اعتماد می کنند سفید باشد. به امید روزی که سدی نباشد و اطلاعات مانند آبی روان و جاری به زندگی ها جان ببخشد. الکساندر،‌متشکریم!

شاد و تندرست باشید.