استفاده از مطالب، تصویرسازی ها، عکس ها، فیلم ها و پادکست ها با ذکر منبع و لینک مستقیم به وب سایت پلاك 52 بلامانع است.
بنا برمطالعهای که به تازگی در نشریه پزشکی لنست منتشر شده سقوط نرخ زاد و ولد به این معناست که تقریبا تمام کشورهای دنیا تا پایان قرن حاضر با کاهش جمعیت روبرو خواهند شد. پدیدهای که این نشریه نسبت به تاثیرات "حیرتآور" آن بر جوامع هشدار داده است.
نرخ زاد و ولد چیست؟
در اصطلاح جمعیت شناسی، نرخ زاد و ولد به معنی متوسط تعداد فرزندانی است که یک زن در طول عمر خود متولد می کند. و این نرخ در حال کاهش است. اگر این نرخ به زیر ۲.۱ کاهش یابد، جمعیت رو به کاهش میگذارد. در سال ۱۹۵۰، انتظار میرفت که هر زن به طور متوسط در طول عمر خود ۴.۷ فرزند داشته باشد.
پژوهشگران موسسه مطالعات بهداشت سنجی وابسته به دانشگاه واشنگتن در آمریکا در گزارشی که در نشریه علمی لانست منتشر شده نشان دادهاند که این نرخ تا سال ۱۹۷۰ نصف شده و به ۲.۴ کاهش یافته بود و با ادامه همین روند، در سال ۲۱۰۰ به زیر ۱ تنزل خواهد کرد. نتیجه اینکه پژوهشگران انتظار دارند که تا حوالی سال ۲۰۶۴، جمعیت جهان به اوج ۹.۷ میلیارد برسد و پس از آن تا پایان قرن حاضر به ۸.۸ میلیارد کاهش یابد.
پروفسور کریستوفر ماری، پژوهشگر جمعیتشناسی، به بیبیسی گفته است:
این تغییری کاملا بزرگ است و بخش عمده جهان به سوی کاهش جمعیت حرکت میکند.
وی افزوده است:
فکر کردن به این موضوع و درک اهمیت آن دشوار است زیرا این پدیدهای فوقالعاده و مستلزم تحول در سازماندهی جوامع است.


۷ کشوری که با بیشترین میزان تغییرات جمعیتی روبه رو هستند
این مطلب به ۷ کشوری که با شدیدترین میزان تغییرات جمعیتی روبهرو هستند میپردازد و اقدامات آنها برای مبارزه با این پدیده را مورد بررسی قرار میدهد.
ژاپن
پژوهشگرانی که این مطالعه را انجام دادهاند پیشبینی میکنند جمعیت ژاپن که در ۲۰۱۷ به بیشترین میزان خود یعنی ۱۲۸ میلیون نفر رسید، تا پایان قرن به کمتر از ۵۳ میلیون نفر تنزل مییابد و این یعنی جمعیت این کشور کمتر از نصف خواهد شد. ژاپن در حال حاضر پیرترین جمعیت دنیا و بیشترین تعداد افراد بالای ۱۰۰ سال را دارد. موضوعی که به نیروی کار این کشور لطمه زده و انتظار میرود این مشکل بدتر هم بشود.
بنابر پیشبینیهای رسمی، تا سال ۲۰۴۰ افراد سالخورده بیش از ۳۵ درصد جمعیت ژاپن را تشکیل خواهند داد.
بنابر پیشبینیهای رسمی، تا سال ۲۰۴۰ افراد سالخورده بیش از ۳۵ درصد جمعیت ژاپن را تشکیل خواهند داد. این موضوع در کنار نرخ پایین زاد و ولد در این کشور به معنای کاهش تعداد افرادی است که میتوانند موقعیتهای شغلی را پر کنند. در ژاپن هر زن در طول عمر خود به طور متوسط تنها ۱.۴ فرزند به دنیا میآورد.
ایتالیا
مطالعه نشریه لنست پیشبینی میکند کاهش جمعیت ایتالیا هم بیش از نصف باشد و از ۶۱ میلیون نفر در ۲۰۱۷ به ۲۸ میلیون در پایان قرن برسد. جمعیت ایتالیا هم مثل ژاپن رو به پیری است و بنابر دادههای بانک جهانی در ۲۰۱۹ بیش از ۲۳ درصد از مردم این کشور بالای ۶۵ سال بودهاند. در ۲۰۱۵، دولت ایتالیا به منظور بالا بردن نرخ زاد و ولد در این کشور، برنامهای به اجرا درآورد که طبق آن به زوجها به ازای به دنیا آوردن هر فرزند معادل ۷۲۵ پوند پول پرداخت میشد. با این حال، ایتالیا همچنان از جمله کشورهایی است که پایینترین نرخ زاد و ولد در اتحادیه اروپا را دارند. این کشور علاوه بر این نرخ مهاجرت بالایی هم دارد. طبق آمار رسمی در ۲۰۱۸، نزدیک به ۱۵۷ هزار ایتالیایی، کشور را ترک کردهاند.
چین
چین در ۱۹۷۰ سیاست تک فرزندی جنجالی خود را با هدف کند کردن رشد جمعیت به بهترین شکل به اجرا گذاشت، آن هم در حالیکه بسیاری نگران تاثیر این رویکرد بر طرحهای مربوط به رشد اقتصادی کشور بودند.
اما امروز، پر جمعیتترین کشور دنیا به طور قابل ملاحظهای با کاهش نرخ تولد روبروست. مطالعه نشریه لنست پیشبینی میکند جمعیت چین طی چهار سال آینده به بیشترین میزان خود یعنی ۱.۴ میلیارد میرسد و تا سال ۲۱۰۰ با کاهشی نزدیک به نصف به ۷۳۲ میلیون تنزل خواهد یافت. دادههای رسمی نشان میدهند نرخ تولد در این کشور در ۲۰۱۹ به کمترین میزان خود در ۷۰ سال رسیده است.
بعضی نگران تبدیل شدن چین به یک بمب ساعتی جمعیتی هستند؛ کشوری که در آن جمعیت کوچکتر افراد در سن اشتغال مجبور به حمایت از جمعیت بزرگتر بازنشستگان باشند.
بعضی نگران تبدیل شدن این کشور به یک بمب ساعتی جمعیتی هستند؛ کشوری که در آن جمعیت کوچکتر افراد در سن اشتغال مجبور به حمایت از جمعیت بزرگتر بازنشستگان باشند و چنین اتفاقی در یکی بزرگترین اقتصادهای دنیا، پیامدهای جهانی به دنبال خواهد داشت. نگرانی از پیر شدن جمعیت در چین، باعث شد دولت در سال ۲۰۱۵ سیاست تک فرزندی را لغو کند و به زوجها اجازه دهد دو فرزند داشته باشند. این اقدام اگرچه نرخ تولد را کمی بالا برد اما نتوانست روند بلند مدت کاهش جمعیت را تغییر دهد.
ایران
انتظار میرود ایران در پایان قرن حاضر شاید کاهش جمعیتی چشمگیری باشد. ایران بعد از انقلاب اسلامی ۱۳۵۷ با رشد بیسابقه جمعیت روبرو شد اما بعد از آن سیاستهای کنترل جمعیت تاثیرگذاری در این کشور به اجرا درآمد. ماه گذشته وزیر بهداشت این کشور در رابطه با کاهش نرخ سالانه رشد جمعیت به زیر یک درصد هشدار داد و گفت اگر هیچ اقدامی در این باره صورت نگیرد، ایران در ۳۰ سال آینده به یکی از پیرترین کشورهای جهان تبدیل خواهد شد.
اگر هیچ اقدامی صورت نگیرد، ایران در ۳۰ سال آینده به یکی از پیرترین کشورهای جهان تبدیل خواهد شد.
به گزارش خبرگزاری ایرنا، نرخ ازدواج و بچهدار شدن در چهارچوب ازدواج در ایران به دلیل مشکلات اقتصادی رو به کاهش است.
ایران در تلاش برای افزایش جمعیت خود، انجام عمل وازکتومی را در مراکز پزشکی دولتی ممنوع کرده و وسایل جلوگیری از بارداری تنها به زنانی ارائه میشود که سلامتشان در خطر است.
چشم چرانی مجازی پاپ یا خطای واتیکان
برزیل
برزیل در ۴۰ سال گذشته با کاهش چشمگیر نرخ زاد و ولد روبرو بوده است. طبق تازهترین تخمینها، نرخ زاد و ولد در این کشور از ۶.۳ فرزند به ازای هر زن در ۱۹۶۰ به ۱.۷ در سالهای اخیر رسیده است. مطالعه نشریه لنست پیشبینی میکند که جمعیت برزیل از ۲۱۱ میلیون نفر در ۲۰۱۷ به کمتر از ۱۶۴ میلیون در ۲۱۰۰ تنزل خواهد یافت.
بنابر یک مطالعه در سال ۲۰۱۲، سریالهای تلویزیونی با به تصویر کشیدن خانوادههای کوچک در کاهش نرخ تولد در این کشور که اکثریت آن کاتولیک هستند، نقش داشتهاند. در حالی که نرخ کلی تولد در برزیل روندی نزولی دارد ، این کشور سخت در تلاش است جلوی رشد میزان بارداری در سنین نوجوانی را بگیرد و به همین منظور کمپینی به نام اول نوجوانی، بعد بارداری راه انداخته است.
دامارس آلوز، وزیر زنان، خانواده و حقوق بشر برزیل اوایل امسال به بیبیسی گفت:
باید میزان بارداری را پایین بیاوریم. ما این شهامت را داشتیم که بگوییم قصد داریم در رابطه با به تعویق انداختن شروع روابط جنسی حرف بزنیم.
هند
مطالعه جدید نشریه لنست همچنین پیشبینی میکند هند تا سال ۲۱۰۰ جای چین را به عنوان پر جمعیتترین کشور دنیا بگیرد. این در حالی است که به گفته پژوهشگران انتظار میرود جمعیت این کشور از ۱.۳ میلیارد نفر در ۲۰۱۷ به کمتر از ۱.۱ میلیارد در پایان قرن برسد.
نخستوزیر هند از مردم خواسته خانوادههای کوچکتری داشته باشند.
نرخ تولد در این کشور هم از ۵.۹۱ در ۱۹۶۰ به ۲.۲۴ در حال حاضر رسیده است. در حالی که سایر کشورها برای افزایش نرخ زاد و ولد تلاش میکنند، نارندرا مودی، نخستوزیر هند از مردم خواسته خانوادههای کوچکتری داشته باشند.
نیجریه
نیجریه و سایر کشورهای آفریقایی اما در مسیر عکس روند کاهش جمعیت قدم برمیدارند. بنابر مطالعه نشریه لنست، انتظار میرود جمعیت در کشورهای آفریقای سیاه تا سال ۲۱۰۰ سه برابر شود و به سه میلیارد نفر برسد. به گفته این مطالعه نیجریه با ۷۹۱ میلیون نفر جمعیت به دومین کشور پر جمعیت جهان تبدیل خواهد شد.
این مطالعه همچنین پیشبینی میکند نیجریه تا سال ۲۱۰۰ بزرگترین جمعیت در سن اشتغال دنیا را داشته و شاهد افزایش قابل ملاحظه تولید ناخالص داخلی خود باشد.